06 – 53888869 info@muko-montage.nl
Selecteer een pagina

Bedrijfshallen verbruiken vaak grote hoeveelheden energie, wat kan leiden tot hoge kosten voor jou als ondernemer. Een manier om deze kosten te verlagen, is door de energie-efficiëntie van het gebouw te verbeteren. Een populaire methode hiervoor is het extra isoleren van daken en gevels. In dit blog vertellen we je hoe je als ondernemer in aanmerking komt voor de energie investeringsaftrek (EIA) regeling en welke voordelen dit biedt voor iedere onderneming.

Waarom een bedrijfshal isoleren?

Een goed geïsoleerde bedrijfshal zorgt voor een lagere energierekening en een beter binnenklimaat. Door extra te isoleren wordt warmteverlies voorkomen en blijft de warmte in de winter binnen. In de zomer blijft het binnen koeler, wat zorgt voor een comfortabeler werkklimaat. Daarnaast draagt het extra isoleren van daken en gevels bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot en is het een duurzame investering voor de toekomst.

Bedrijfsloods met isolatie

Naast de lagere energierekeningen, biedt het extra isoleren van daken en gevels een extra financieel voordeel in de vorm van de Energie-investeringsaftrek (EIA). De EIA is een fiscale regeling die bedrijven de mogelijkheid biedt om een deel van de investeringskosten voor energiebesparende maatregelen af te trekken van de fiscale winst. Dit kan leiden tot een aanzienlijke verlaging van de belastingdruk voor de onderneming.

Wat houdt de Energie-investeringsaftrek (EIA) in?

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling van de overheid die bedrijven stimuleert om te investeren in energiebesparende technieken en duurzame energieopwekking. Het doel van deze regeling is om het energieverbruik en de CO2-uitstoot van bedrijven te verminderen en daarmee bij te dragen aan een duurzame samenleving. Een van de maatregelen die onder de EIA vallen is het extra isoleren van daken en gevels van bedrijfshallen.

Voor de extra isolatie van daken en gevels geldt een standaardbedrag aan energiebesparing van € 25,00 per vierkante meter. Het is echter mogelijk om dit bedrag te verhogen door het gebruik van hoogwaardig isolatiemateriaal. Dit kan leiden tot een hogere aftrekpost en kan dus zorgen voor nog meer besparing voor ondernemers.

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor de EIA

Om in aanmerking te komen voor de EIA moet de investering voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet de investering in energiebesparende technieken of duurzame energieopwekking op de Energielijst staan. Dit is een lijst met technieken die in aanmerking komen voor de EIA. Het extra isoleren van daken en gevels staat op deze lijst en komt dus in aanmerking voor de EIA.

Tennishal in Winschoten na vervangen dakpanelen

Ook moeten de maatregelen voldoen aan de gangbare kwaliteitsnormen en moeten ze binnen een bepaalde periode na de investering in gebruik worden genomen. Daarnaast moet het investeringsbedrag minimaal € 2.500,00 zijn en moet de investering binnen drie maanden na opdrachtverlening zijn gedaan. Ook moet de investering binnen hetzelfde kalenderjaar gemeld worden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Hoe kun je de EIA aanvragen?

Het aanvragen van de EIA kan worden gedaan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De RVO beoordeelt de aanvraag en bepaalt of de investering voldoet aan de gestelde criteria. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, kan de onderneming de aftrekpost opvoeren in de aangifte voor de vennootschapsbelasting.

Het extra isoleren van daken en gevels is niet alleen goed voor het milieu, maar kan dus ook leiden tot een aanzienlijke verlaging van de belastingdruk voor jouw onderneming. De EIA biedt hierbij een financieel voordeel dat zeker de moeite waard is om te onderzoeken voor bedrijven die hun energie-efficiëntie willen verbeteren.

Bedrijfsruimte in Vianen na restyling