06 – 53888869 info@muko-montage.nl
Selecteer een pagina

Asbest, ooit geprezen vanwege zijn brandwerende en isolerende eigenschappen, vormt nu een ernstig gezondheidsrisico. Sinds 1993 is het maken, gebruiken of hergebruiken van asbest dan ook verboden. Inmiddels is het algemeen bekend dat asbest een kankerverwekkende stof is die ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt wanneer deze wordt ingeademd. Bij oudere woningen of bedrijfshallen komt asbest nog voor in diverse materialen, zoals in de dakbedekking, isolatie en wandpanelen. Wanneer u als ondernemer uw bedrijfshal wilt renoveren, is het belangrijk asbest professioneel te laten verwijderen. Er zijn vanuit de overheid strenge regels en eisen vastgesteld die de gezondheidsrisico’s van asbest dienen te minimaliseren. Wat deze gezondheidsrisico’s precies zijn en waar je als ondernemer rekening dient te houden met de renovatie van je bedrijfshal, vertellen we in deze blog.

Asbest en huidig gezondheidsrisico in Nederland

Asbest is een natuurlijk mineraal dat uit microscopisch kleine vezels bestaat. Na 1950 werd het veelal gebruikt bij de bouw van woningen, fabrieken en wegen. Na het verbod van asbest in 1993 zijn de regels voor acceptabele concentraties asbestvezels in 2010 nog eens extra aangescherpt. Sindsdien zijn belangrijke bronnen van asbestvezels aangepakt, zoals asbesthoudende remvoeringen en asbestwegen en is de concentratie asbestvezels in de lucht verminderd. Echter vormen asbestdaken momenteel nog de grootste resterende bron van asbestvezels in het milieu. Met naar schatting nog 80 miljoen m² aan asbestdaken in Nederland, vormt asbest nog steeds een probleem voor de algemene gezondheid.

Bedrijfsruimte Barendrecht voor isolatie en restyling

Welke gezondheidsklachten kan asbest veroorzaken?

Bij renovaties is er een verhoogde kans op vrijkomen van gevaarlijke asbestvezels. Het gevaar van asbest schuilt in het feit dat beschadigd asbest deze vezels kan vrijgeven, die dan ingeademd kunnen worden. Gezondheidsklachten kunnen zich pas na tientallen jaren manifesteren, met aandoeningen zoals mesothelioom, longkanker, stoflongen, strottenhoofdkanker en eierstokkanker als mogelijke gevolgen.

Professionele asbestverwijdering en verduurzaming bedrijfshal

Wanneer u als ondernemer het vermoeden heeft dat er asbest in uw bedrijfspand aanwezig is, is het belangrijk een asbestinventarisatie uit te laten voeren. Bij een bedrijfshal renovatie is het belangrijk om de asbest door een erkende asbest verwijderaar uit te laten voeren. Muko Montage kan dit proces van begin tot eind begeleiden. Voor de asbestinventarisatie werken wij samen met erkende partijen en voeren de asbestsanering vakkundig uit. In het geval van asbestdaken worden deze vervangen door moderne dakplaten, zoals lichtplaten of sandwichpanelen. Ook adviseren we u graag over duurzame alternatieven, zoals het installeren van zonnepanelen of extra isolatie in uw bedrijfshal. Zo investeert u zowel in de toekomst van uw pand, als een beter milieu en een lagere energierekening. Vanuit de overheid worden overigens verschillende subsidies aangeboden om verduurzaming te stimuleren. Muko Montage kijkt graag met u mee om te kijken hoe u het meeste voordeel kunt halen uit een bedrijfshal renovatie. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek de mogelijkheden voor asbestverwijdering in combinatie met het renoveren of restylen van uw bedrijfshal.